maanantai 12. joulukuuta 2016

Pohjois-Amerikan alkuperäisväestö

Amerikan alkuperäisasukkaat ovat nykykäsityksen mukaan vaeltaneet Aasiasta, koska merenpinta oli silloin matalempaa. Ajankohdasta ei ole täyttä varmuutta, mutta tutkijat ovat sitä mieltä, että se on tapahtunut noin 14 000 vuotta sitten. Pohjois-Amerikan intiaanit levittyivät nykyisten Yhdysvaltojen ja Kanadan alueelle.

Intiaanit pukeutuvat pitkiin saappaisiin, värikkääseen paitaan ja housuihin, jotka valmistetiin yleensä antiloopin, hirven tai peuran pehmeästä nahasta. Heidän hiuksensa olivat pitkät ja löytyneistä sulista tehtiin sulkapäähineitä. He asuivat intiaaniteltoissa, joita kutsutaan tiipiiksi. Ne rakennettiin puu saloista ja biisonin nahasta.

Vihamielisyydet intiaanien ja valkoisten välillä aiheutti luultavasti se, että valkoiset menivät heidän mailleen ja ampuivat biisoineita, joita intiaanit söivät ravinnokseen.

Matka intiaanireservaattiin

Seison keskellä intiaanireservaattia. Vastaan kävelee yksi tämän alueen asukkaista. Pysäytän hänet ja kyselen muutamia kysymyksiä. 

- Hei! Minun nimeni on Ava. Saisinko kysyä sinulta pari kysymystä. 
- Hei! Olen Mai. Minulla on hieman kiire, mutta kysy vain.
- Mikä on reservaatti?
- Reservaatti on intiaanien ja eskimoiden hallitsema alue.
- Millaisia ongelmia intiaaneilla on täällä nykypäivänä?
- Täällä on todella vähän työpaikkoja, joten emme saa paljoakaan rahaa. Tästä johtuen olemme todella köyhiä.
- Kiitos ajastanne! tämä tieto riittää minulle.

Jatkan matkaa ja katselen ympärille. Täällä on paljon intiaanitelttoja ja tämä alue tuntuu jatkuuvan loputtomiin. Juttelen vielä joidenkin asukkaiden kanssa ja lähden kotia kohti.

torstai 1. joulukuuta 2016

Thanksgiving day

Running Deer is a Crow-Indian. He has something important to tell to his classmates.

Kristoffer Kolumbus landed here in 1492. He didn't know where he was. He thought he was in India. Our people arrived more than 20,000 years ago. We all loved nature. Settlers arrived from England in 1620. We helped them. We didn't see the danger. In the 19th and 20th centuries millions of people arrived. We Crows lost our land. We didn't by food or clothes. We hunted buffalos.

Native Americans didn't have a car. They didn't watch tv. They didn't rollerblade. They didn't wear jeans. They didn't play computer games. They didn't drink coca-cola. They didn't have mobile phones.

We lived in tepees. But we are still here and I am proud of that.